Magyar Közút: „Mielőtt levillogod a másikat, nézz EGGYEL előrébb is”

//Tóth Gábor
kamion_tarasonvl_240111

Képünk illusztráció. forrás: freepik / tarason_vl

Nem telt el pár nap a januárból, hogy egy újabb tipikus ráfutásos balesetet rögzítsenek a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerái az M0-s autóúton. A cég a felvételt nyilvánosságra is hozta, hogy tanuljanak belőle az autósok.

A gyorsforgalmi út középső sávjában a kocsisor elkezdett megtorpanni, az autósok többsége figyelt és időben lassított, áll a Magyar Közút Nzrt. szerkesztőségónknak küldött közleményében. Ekkor érkezett meg a távolból két kamion, szintén a középső sávban. A felvételeken jól látszik, hogy az első elkezd lassítani, mire a második levillogja. Ezért az első ki is sorolt a külső sávba. A fehér kamion viszont nem lassított, mire észrevette, hogy a kocsisor áll, már késő volt, félrerántotta ugyan a kormányt, de belehajtott a feltorlódott kocsisorba. Több autósnak szerencséje volt, még éppen sávot váltottak a becsapódás előtt. Sajnos nem mindenkinek volt ilyen mázlija, három személyautó is a baleset részese volt, az egyik autóban egy ember ráadásul súlyos sérüléseket szenvedett, érte mentőhelikopter érkezett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

A Magyar Közút ezért arra kéri az autósokat, hogy vezetés közben mindig az utat, a forgalmat figyeljék, számítsanak arra, hogy bármilyen okból lehet akadály előttük, és akkor az ilyen balesetek elkerülhetőek lennének. Azt is vegyék figyelembe, hogy nemcsak mentők, rendőrök és tűzoltók érkezhetnek, hanem például közutas útellenőr, seprős autó vagy mérnökségi jármű, ami a törmelékek eltakarítását végzi. Ezért fontosnak tartják a szakemberek kiemelni a biztonsági folyosó kialakítását és megtartását. A közutas az utolsó, aki elhagyja a helyszínt, és akkor indulhat csak újra a forgalom, ha a szükséges takarítási és helyreállítási munkákat el tudták végezni. Minél később engedik a helyszínhez az autósok őket, annál később tudják felszámolni a károkat.

(Magyar Közút Nzrt.)