Láncfűrésszel akart gyilkolni a taksonyi férfi

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / musefoto
Az eset még korábban történt, és már ítélet is született. Ám az ügyészség nem fogadta el az elkövetőre kirótt büntetést, és az ítélet súlyosítását kéri.

A vádirat szerint az akkor 47 éves férfi még 2020. szeptember 27-én összeveszett a szomszédaival. A többszörösen büntetett előéletű elkövető a vita során egy 45 cm élhosszúságú benzinmotoros fűrésszel fenyegette meg őket. A szomszédok ezért telefonon bejelentést tettek a rendőrségen.

Az utcán tartózkodó elkövető a helyszínre érkező rendőrjárőr felszólítására sem volt hajlandó a magas fordulatszámon működtetett láncfűrészt leállítani, áll a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség közleményében.  A férfi a rendőri intézkedésnek sem akarta alávetni magát, hanem a tőle 1-2 méter távolságra megálló mindkét rendőr felé folyamatosan lépve, kaszáló mozdulatokat tett felső testük irányában, miközben fennhangon megöléssel fenyegette őket. Az egyik rendőrjárőr az elkövető támadása elől kihátrált, míg a másik a férfit könnygázszóró spray-vel többször lefújta. A terhelt csak ekkor hagyott fel a támadással, a láncfűrészt leállítva a lakásába futott, ahol a rendőrök testi kényszer alkalmazásával megbilincselték, majd előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra.

A Budapest Környéki Törvényszék a 2023. október 4. napján kihirdetett ítéletével a férfit bűnösnek mondta ki minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt, és ezért – mint többszörös visszaesőt – 12 év fegyházbüntetéssel, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtott azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a – korábban már többek között hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is jogerősen elítélt – férfi terhére a szabadságvesztés büntetés súlyosításáért, míg a terhelt és védője felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott szabadságvesztés tartamának jelentős felemelését kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A férfi más büntetőügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztését töltve várja a fellebbviteli eljárás befejezését.

(Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség)