Elindultak a fényvillamosok és fénybuszok Budapesten

//Berényi Attila
fenybusz_MTI_LakatosPéter_231204

Elindul a BKV ünnepi csuklós fénybusza a Hungária kocsiszínből 2023. december 1-jén. fotó: MTI / Lakatos Péter

Elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai, a fényflottát Karácsony Gergely főpolgármester indította útjára a Hungária Kocsiszínből, tudósít az MTI.

Az ünnepi fénybe öltöztetett járművek előtt Karácsony Gergely arról beszélt, talán Budapest a leginkább villamosbarát város, hiszen nincs még egy olyan nagyváros a világon, ahol ilyen nagy mértékben szolgálná az ott közlekedőket a villamosok. Szeretnénk a korábban működő, de megszüntetett villamoshálózatot visszaépíteni – közölte.

A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. Mint fogalmazott, „különösen kedves ajándék ez a városnak”, hiszen tudja, hogy a BKV dolgozói mennyi önkéntes munkát tesznek bele a díszítésbe.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fényflotta járművein több mint öt kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található. Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából – jegyezte meg Bolla Tibor.

A fényflottát két busz és hat villamos, továbbá a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszitett jármű alkotja.

A BKV közleménye szerint a fényflotta 2024. január 7-ig közlekedik. A fényflotta szinte az egész várost behálózza, a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Az ünnepi járatok menetrendje ide kattintva érhető el.

(MTI)