Lázár János: „Minden HÉV vonalat felújítunk!”

//Berényi Attila
H6 HÉV Dunaharasztin. fotó: dho
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy mégis megújul a HÉV így a 6-os vonal is. Most az ügyben döntő Építési és Közlekedési miniszter beszélt a rekonstrukcióról.

A HÉV vonalak elöregedettek, ebben mindenki egyetért. A felújításukról szóló tervek jelenleg is készülnek és a munkálatokhoz szükséges jogi háttér is megvan, pénz azonban az uniótól jöhet a nem éppen olcsó beruházásra. A kormány még 2022 augusztusában nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak a munkáltokat, majd idén szeptemberben, pénzhiányra hivatkozva törölték azt. Utóbbi döntést éppen Lázár János javaslatára hozta meg akkor a kabinet. Ám a napokban Szentendre polgármestere bejelentette, hogy tárgyalt a szaktárcával és ott már a munkálatok lehetséges megkezdéséről volt szól. Erről korábban alábbi cikkünkben számoltunk be.

Állítólag mégis lehet HÉV-felújítás

A napokban az RTL híradója kérdezte Lázár János több témában egy tanuszoda átadáson. A tárcavezető azt nyilatkozta, hogy:

Minden HÉV vonalat felújítunk, megfelelő mennyiségű HÉV járművet vásárolunk és rendelünk meg.”

A politikus kiemelte, hogy a budapesti elővárosi közlekedést kötöttpályás, agglomerációs közlekedési hálózattal fejlesztik. Ez a pályák újjáépítését és új járművek vásárlását jelenti. Hogy erre miből lesz pénz, arról nem beszélt a miniszter. Az unió támogatási hitelkerete azonban továbbra is a kormány rendelkezésére áll, a kivitelezésre van egyre kevesebb idő.

(RTL, dho)