A nyomozók szerezték vissza a csalóktól a pénzt

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / elnurfreepik
Trükkös csalás áldozata lett a 45 éves szigethalmi férfi. A szigetszentmiklósi rendőrök szerezték vissza közel 8 millió forintját.

Egy nő hívta fel, egy magyar pénzintézet nevében a későbbi áldozatot még 2023. január 12-én. Később kiderült, amit ő és társai elmondtak, mind-mind hazugság volt. Meséje szerint adathalász támadás érte a férfi folyószámláját. Arról faggatta, feltűnt-e valami furcsaság a legutóbbi utalásai alkalmával. Gyakorlatilag választ sem várva adta át a kagylót „bankbiztonsági kollégájának”, aki az Anydesk nevű alkalmazás letöltését kérte a férfitől, majd tovább adta a vonalat egy harmadik ügyintézőnek, derül ki a police.hu oldalon megjelent közleményből.

További kérdések záporoztak, kiegészítve különböző tájékoztatásokkal: jegyzőkönyv készül az adathalász támadásról, amit e-mailban megküldenek az ügyfélnek, majd be kell menni egy bankfiókba és új számlát kell nyitni, mert az adatai elérhetővé váltak. Persze mindez csak a terelés része volt. Annak érdekében, hogy a számlán lévő 8 millió forintot ne tudják illetéktelenek megszerezni, biztonsági okból egy technikai számlára kell átutalni a pénzt. Hozzátette: persze személyesen is intézheti valamelyik fiókban, de hát az beletelhet néhány napba, addig pedig a pénze nincs biztonságban.

A 45 éves férfi a teljes történetet elhitte és át is utalta a pénzt. Nem kellett volna. A nő továbbra is vonalban maradt, időről időre kérdéseket tett fel, a hosszúra nyúlt ügyintézés kezdett furcsának tűnni, ezért egyik kollégája közben felhívta a pénzintézet ügyfélszolgálatát; rendben van-e az ilyen típusú tranzakció. Nem volt rendben. Amikor az áldozat ezzel szembesítette a nőt az válaszul letette a telefont és elérhetetlenné vált. A férfi azonnal letilttatta a számláját és a bankkártyáját, ám a pénze visszaszerzésére a szigetszentmiklósi rendőrök közreműködéséig várnia kellett.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a feljelentés után azonnal „beindították a gépezetet”. Haladéktalanul intézkedtek a 8 millió forint visszaszerzésére, és nekiláttak a tettes azonosításához.

Öt nap alatt rájöttek, ki az, akihez elvándoroltatták a kicsalt összeget. Több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat, ám a nyomozóknak sikerült még aznap megakasztani a folyamatot és a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták.

A 45 éves kállósemjéni férfit 2023. január 17-én fogták el otthonában. Kihallgatásán nem tett panaszt a gyanúsítás ellen, bár állítása szerint fogalma nem volt arról, honnan származnak a milliók. Ellene pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik – letartóztatása mellett – az eljárás.  A fenti videóan a férfi előállítását láthatja. Társait még keresik.

A nyomozók a pénz visszaszerzéséről 2023. január 23-án értesítették az áldozatot. Mindössze 10 ezer forint hiányzott a 8 millió forintból.

A biztonsági szakértők azt ajánlják, hogy:

  • NE telepítsen ismeretlen alkalmazást!
  • NE adja meg idegennek netbankja, bankszámlája adatait, PIN, illetve CVC kódját!
  • NE engedélyezzen idegennek távoli hozzáférést!
  • NE utaljon idegennek pénzt!
  • NE higgye el a „banki ügyintézés” ilyetén módját, ellenőrizze vissza számlakezelő pénzintézeténél!
(police.hu)