Élőlánc az oktatásért Dunaharasztin

//Berényi Attila
elolanc-pedagogusok04_dho_20230124

Élőlánc Dunaharasztin 2023.01.24-én. fotó: dho

Pedagógusok, szülők, gyerekek alkottak élő láncot kora reggel Dunaharaszti Fő útjának egy szakaszán. Ezzel a demonstrációval csatlakoztak az oktatási szakszervezetek egyhetes gördülő sztrájkjához a szervezők és a résztvevők. Néhány közintézményben ma munkabeszüntetés is lesz.

A reggeli csúcsforgalom idején alkottak élőláncot azok, akik csatlakoztak a dunaharaszti demonstrációhoz. Az ott közlekedő autósok jelentő része dudálással biztosította támogatásáról a tüntetőket. Az eseményt a rendőrség biztosította.

Információink szerint a város néhány oktatási intézményében, más-más formában ma folytatódnak a demonstrációk. Van, ahol sztrájkot tartanak, vagy elmarad pár óra, másutt más formában jelzik kiállásukat a pedagógusok követelései mellett.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete által közösen szervezett, egy hetes, úgynevezett gördülő sztrájk követelései az alábbiak:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!
  • Helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt!
  • Vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet!
(dho)