Hekkertámadás érte Szigetszentmiklós köztéri kamerarendszerét

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Zsarolóvírussal támadták meg Szigetszentmiklós térfigyelő kamerarendszerének szerverét. Az esetről a város jegyzője adott ki közleményt.

Az önkormányzat honlapján elérhető dokumentum szerint a támadás célpontja a Polgármesteri Hivatal volt.

„Valószínű, hogy nem célzott támadás történt, hanem az interneten terjedő vírusok egyike automatizáltan épült be a szerverre.”

Az incidens feltehetően a 2023. január 17-én reggel, majd az egy nappal később szintén reggel tartott rendszerellenőrzések között történt. A beszámoló szerint a kamerarendszert üzemeltető céggel együttműködve lépet fel a városvezetés az eset után: leválasztották az internetről az érintett számítógépeket és megkezdték a térfigyelő rendszer helyreállítását is. A zsarolóvírus titkosított jó néhány adatot, felvételt, ehhez azonban nem tudtak hozzáférni, így inkább törölték őket. Az esetről az előírásoknak megfelelően értesítették a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is.

A jegyző által kibocsátott beszámoló szerint a polgárokat az eset akkor érinti, ha a vírus miatt olyan kamera felvétele került illetéktelen személyhez, amelyen az érintettek szerepelnek. Mivel egy időszak felvételeit törölni kellett, így azok szabálysértési ügyekben, vagy bűncselekményekkel összefüggésben sem áll a rendőrség és a hatóságok rendelkezésére.

(szigetszentmiklós.hu)