Bokrétaünnepséget tartottak az épülő Bolgár Kulturális és Oktatási Központnál

//Tóth Gábor
Vízkereszt napjára, azaz az ortodox keresztények karácsonyának első napjára időzítették azt az ünnepséget, amelyet a fővárosban épülő Bolgár Kulturális és Oktatási Központ épületénél tartottak. Dunaharasztin is jelentős számú bolgár nemzetiségű él.

A bokrétaünnep előtt istentiszteletet tartottak Jordan-nap (Jordanovden, vízkereszt) alkalmából a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

A központ a főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utcában a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom közvetlen szomszédságában épül fel. A telekkel szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található. A központ alapkőletételét tavaly márciusban, Bulgária nemzeti ünnepén tartották.

A mostani eseményen Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint emlékeztetett, hogy sokan kétségbe vonták, van-e értelme a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom és a bolgár művelődési ház közelében egy harmadik épület, a kulturális és oktatási központ megépítésének.

Jelezte: a korábban használt Bajza utcai épület már nem felelt meg a közösség igényeinek. Megköszönte, hogy a bolgár közösség tagjai le tudtak mondani erről, hogy helyette egy modern központot építhessenek a templom és a művelődési ház szomszédságában.

(MTI)