Átállt a téli üzemmódra a Magyar Közút

//Tóth Gábor
Készenlétben állnak a hókotrók a Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökségen. fotó: dho
A törvényi előírásoknak megfelelően november 10-én téli üzemmódra állt át a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A cég felelős a magyar úthálózat egy részének üzemeltetéséért, a koncessziós vállalatok mellett. A téli átállásról adtak tájékoztatást a Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökségen.

Mostantól egészen 2023. március 15.-ig, 12 órás váltásban, 24 órás ügyeletben dolgozik az útfenntartó. A cég pest megyei igazgatója, Magyari László tájékoztatóján kiemelte, hogy működési területükön 96 darab olyan munkagép áll állandó készenlétben, amelyek alkalmasak az utak síkosság mentesítésére, az esetleges hó okozta gondok felszámolására. Évente egyébként 20-39 olyan nap van, amikor havazással kell számolni, és 70-99 nap lehet olyan, amikor síkosság fordulhat elő az utakon.

A téli szezonban 271 ember dolgozik a megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeiben az utakon. Ők olyan gépeken teljesítenek szolgálatot, amelyek meghatározott rend szerint járják a megye útjait, alkalmazkodva az időjárási körülményekhez.

Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki. Az elmúlt évekhez hasonlóan az igazán télies időjárásra még várni kell pár hetet, így az ősziesebb időt kihasználva a Magyar Közút és a külső kivitelezők szakemberei is folytatják a javítási és felújítási munkákat az országos utakon.

(dho, Magyar Közút)