Hatalmas területen pusztított a tűz Haraszti határában

//Berényi Attila
tarlotuz_freepik_ilovehz_220717

Képünk illusztráció. forrás: freepik / ilovehz

Ahogyan szombat este lapunk is beszámolt róla, Soroksár területén az M0-ás autóút közelében csaptak fel a lángok. De aznap a főváros másik részén is volt tűz a természetben. Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Szombaton este Budapest XXIII. kerületében, az M0-ás autóút 24-es kilométere környékén, a dunaharaszti lehajtónál, közel az autóúthoz tíz-tizenöt hektáron gyulladt meg az aljnövényzet. Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz tovább terjedését este kilenc órára a tűzoltók megakadályozták. Az egységek tizenöt gépjárművel, negyven hivatásos tűzoltóval, valamint önkéntes tűzoltók támogatásával oltották el a lángokat, áll a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Még szombat délelőtt több ezer négyzetméteren égett az aljnövényzet egy erdős területen Budapest második kerületében, a Budakeszi útnál. A tűzhöz riasztott fővárosi hivatásos, rózsadombi és a FOKA önkéntes tűzoltók öt vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tűz továbbterjedését a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek több órás megfeszített munkával végül megszüntetették a kisebb beizzásokat is. Az oltást nehezítette a terület tagoltsága és terepviszonya. A Budakeszi út forgalmát a beavatkozás idejére korlátozni kellett.

Július 2-tól tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közútmenti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

(FKI)