Hozzávalók:
az alaphoz
- 15 dkg darált keksz
- 10 dkg őrölt dió
- 12 dkg olvasztott vaj
a szilvakrémhez
- 60 dkg szilva
- 4-5 ek cukor
- késhegynyi chili
- 1-2 ek rum
- 1 kk étkezési keményítő
- ½ citrom leve
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 kk őrölt fahéj
a díszítéshez
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 kk étolaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy közepes tortaformát (22 – 25 cm), vagy egy tortakarikát, amit sütőpapírral fedett sülőlemezre állítunk. A darált kekszet és a darált diót valamint az olvasztott vajat összekeverjük. Ezt a picit morzsálódós, de jól formázható masszát belesimítjuk a formánk aljába. Úgy tegyük ezt meg, hogy nagyjából 2 cm magasan az oldalára is képezzünk egy szép, egyenletes peremet. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Amíg a torta alapja hűl, készítsük el a szilva krémet. A kimagozott és elfelezett gyümölcsöt, ha még picit kemény, akkor kockázzuk fel. Ha már puha gyümölccsel van dolgunk, akkor mehet is bele akár a felezett szilva is a lábosba. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, egy-két evőkanálnyi rumot. Kezdjük el főzni. Gondosan teszteljük le a chilit, hogy mennyire erős, mert ezzel azért nem kéne túlzásba esni. Ha átment a próbán, akkor a már összeesőben lévő szilvára tesszük ezt is, és hagyjuk még egy picit rotyogni. Egy botmixerrel készítsünk belőle sima krémet. Ha túl vizesnek ítéljük meg, akkor tegyük bele a keményítőt, és egy-két percig még főzzük, hogy besűrűsödjön. Persze arra már vigyázni kell, hogy ne kapjon oda. A kissé meghűlt krémet beleönthetjük a szintén meghűlt keksz alapba. Vigyázzunk, hogy éppen csak a pereméig érjen a krém. Még a formával együtt, tegyük be a hűtőbe egy órára. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit az étolajjal együtt, és ezzel díszíthetjük a sütit, ha már áttettük a tálaló tányérra. Aki ügyes, az kanállal is rácsorgathatja, de én jobban szeretem egy kis nejlonba kanalazni, a sarkát kivágva pedig rácsorgatni a tetejére. Még egy kis pihenés jár neki a hűtőben, majd tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!