Chilis, csokis szilvatorta

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_chilis-csokis-szilvatorta03_dho_20220716

Chilis, csokis szilvatorta. fotó: dho

Igazándiból ez egy francia pite variáció, azaz tart. De az annyira flancosan hangzik, úgyhogy mi nevezzük tortának. Szilva szezon van és ez a gyümölcs a csokival olyan párost alkot az édességekben, ami igazi ízbombát eredményez. A csokihoz pedig egy csipet chili mindig illik. Úgyhogy ez egy igazi édeshármas! Amolyan felnőtt, süti-pajzánság. Persze, ha gyermeknek szeretnék feltálalni, akkor a chili és a rum is kihagyható a receptből. Egy jó vadétel után ez a süti, egy könnyebb vörösborral kísérve, valódi hedonista lakoma koronája lehet.

Hozzávalók:

az alaphoz

  • 15 dkg darált keksz
  • 10 dkg őrölt dió
  • 12 dkg olvasztott vaj

a szilvakrémhez

  • 60 dkg szilva
  • 4-5 ek cukor
  • késhegynyi chili
  • 1-2 ek rum
  • 1 kk étkezési keményítő
  • ½ citrom leve
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kk őrölt fahéj

a díszítéshez

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kk étolaj
Chilis, csokis szilvatorta. fotó: dho

Elkészítés:

Készítsünk elő egy közepes tortaformát (22 – 25 cm), vagy egy tortakarikát, amit sütőpapírral fedett sülőlemezre állítunk. A darált kekszet és a darált diót valamint az olvasztott vajat összekeverjük. Ezt a picit morzsálódós, de jól formázható masszát belesimítjuk a formánk aljába. Úgy tegyük ezt meg, hogy nagyjából 2 cm magasan az oldalára is képezzünk egy szép, egyenletes peremet. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Amíg a torta alapja hűl, készítsük el a szilva krémet. A kimagozott és elfelezett gyümölcsöt, ha még picit kemény, akkor kockázzuk fel. Ha már puha gyümölccsel van dolgunk, akkor mehet is bele akár a felezett szilva is a lábosba. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, egy-két evőkanálnyi rumot. Kezdjük el főzni. Gondosan teszteljük le a chilit, hogy mennyire erős, mert ezzel azért nem kéne túlzásba esni. Ha átment a próbán, akkor a már összeesőben lévő szilvára tesszük ezt is, és hagyjuk még egy picit rotyogni. Egy botmixerrel készítsünk belőle sima krémet. Ha túl vizesnek ítéljük meg, akkor tegyük bele a keményítőt, és egy-két percig még főzzük, hogy besűrűsödjön. Persze arra már vigyázni kell, hogy ne kapjon oda. A kissé meghűlt krémet beleönthetjük a szintén meghűlt keksz alapba. Vigyázzunk, hogy éppen csak a pereméig érjen a krém. Még a formával együtt, tegyük be a hűtőbe egy órára. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit az étolajjal együtt, és ezzel díszíthetjük a sütit, ha már áttettük a tálaló tányérra. Aki ügyes, az kanállal is rácsorgathatja, de én jobban szeretem egy kis nejlonba kanalazni, a sarkát kivágva pedig rácsorgatni a tetejére. Még egy kis pihenés jár neki a hűtőben, majd tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

 

(dho)