Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet új diagnosztikai épületét

//Berényi Attila
jahn-ferenc-del-pesti-korhaz-front-oldal_dho_20210827

Janh Ferenc Dél-pesti Kórház főbejárata. fotó: dho

A 770 millió forintos beruházás átadásán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a főváros és a központi régió egészségügyi fejlesztéseiért létrehozott Egészséges Budapest Program (EBP) 700 milliárd forintos keretéből már eddig is jelentős fejlesztések valósultak meg a kórházban 1,7 milliárd forint értékben, írja az MTI.

A tárcavezető hozzátette: a most átadott épület és a benne helyet kapó nagyértékű képalkotó berendezések nagyban hozzájárulnak a betegségek jobb diagnosztizálásához, a magasabb színvonalú betegellátáshoz. Közben egy európai uniós programnak köszönhetően – az Országos Onkológiai Intézettel közösen – a kórházban elindulhattak a robotvezérelt sebészeti beavatkozások. A magyarországi robotsebészet bevezetését jelentős orvostörténeti lépésnek nevezte a miniszter.

Dobosi Zsolt, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az EBP-nek köszönhetően az elmúlt években évtizedek óta várt fejlesztések indulhattak el az intézményben. 2020-ban több betegellátó osztály újult meg, a központi műtőblokkban két új műtőt alakítottak ki, valamint megépült az új mentőbejáró és átépült a kórház főbejárata – sorolta. A robotsebészet februári indulása óta a negyven robotasszisztált urológiai műtétet végeztek az intézményben – ismertette a főigazgató.

(MTI)