Ilyen lesz a megújuló HÉV Dunaharaszti állomása

//Berényi Attila
h6_latvanyterv_Dunaharaszti-kulso1_BFK_20220324

kép forrása: Budapest Fejlesztési Központ

A Budapest Fejlesztési Központ nyilvánosságra hozta a látványterveket, amelyekből kiderül, hogy a megújulás után milyenek lesznek a H6-os HÉV állomás épületei. Közben a modernizáció jogi háttere is megszületett.

A H6-os és a H7-es HÉV modernizációs programja, most az előkészítési szakaszban jár. A ráckevei és a csepeli vonalakat – előbbi része Dunaharaszti is – meghosszabbítják a föld alatt a fővárosi Kálvin térig. A jelenlegi végállomástól a belvárosig a föld alatt fut majd a sínpár, amelyre rávezetnék az elővárosi vonatokat is. Azaz HÉV és a vonat segítségével is Budapest belvárosába érkezhet az, aki például Dunaharasztin száll fel. De az egész jelenlegi vonal megújul. Erről részleteket az alábbi cikkünkben olvashat.

Megújul a H6-os HÉV – lakossági fórum Ráckevén

A tervezők elkészítették azokat a látványterveket, amelyek bemutatják, hogy a munka végeztével hogyan néz majd ki „Dunaharaszti külső” HÉV állomás. Látható, hogy az állomásépület teljesen átalakul majd, a buszok utas ráhordását segíti majd a modern megálló, nyitott terek jellemzik majd a megújított állomást, derül ki a Budapest Fejlesztési Központ oldalán közzétett látványtervekből.

kép forrása: Budapest Fejlesztési Központ

Közben Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán bejelentette, hogy

„… jogszabályi erőre emelkedett az új hév műszaki-jogi kerete, a Vasúti Műszaki Bizottság megjelentette azt a Vasúti Műszaki Előírást,…”

Ez pedig azért fontos, mert ennek alapján újulhat meg az H5-ös, a H6-os és a H7-es vonal. A hévek és a HÉV vonalak paramétereit jogi keretrendszer szabályozza, ám a régi nem volt már alkalmas a modernizációs munkák jogi hétterének megteremtésére. Ebben nem volt szó ugyanis az akadálymentességről, a mélyalagúti üzemről, és az áramellátás terén is más megkötéseket tartalmazott. Az utasok szempontjából a legfontosabb, hogy az új jogszabály már megengedi a 100 km/h maximális sebességet is, korábban 80 km/h volt a csúcs. Mindezeken fölül azért is szükség volt a módosításra, mert jogi átjárhatóságot is kellett biztosítani a HÉV és a nagyvasút között, derül ki Vitézy posztjából.

A végső fázisban, az 5-ös metró elkészülte után ezek a motorvonatok a pilisi agglomerációból a belváros alatti alagút érintésével Délegyházáig, illetve Kunszentmiklós-Tassig mehetnek majd, írja a vezérigazgató. Hiszen a fejlesztés a déli modernizáció mellett az északi vonalakon is hasonlóan alakulhat, és össze is kötnék őket egy alagúton keresztül.

(dho, BFK, Vitézy Dávid / facebook)