Tényleges életfogytiglant kér a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a soroksári futónő gyilkosára

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel
A soroksári futónőt megölő férfit a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség - az ügyészi fellebbezést fenntartva - kezdeményezte a vádlottal szemben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását – áll a vádhatóság közleményében.

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves hajléktalan életmódot folytató férfival szemben. Az elkövető 2013. szeptember 25-én, az esti órákban egy soroksári kerékpárúton futó nőre támadt, őt szexuálisan bántalmazta, megölte, és a sértett telefonját elvéve távozott a helyszínről.

A Fővárosi Törvényszék a férfit bűnösnek mondta ki aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak, valamint kifosztás bűntettében. A bíróság az elkövetőt – mint többszörös visszaesőt – fegyházban végrehajtandó életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban a szabadságvesztésből letöltött 35 év leteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás mellőzéséért, míg a vádlott és védője az emberölés és a szexuális erőszak bűntette vádja alóli felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva a vádlottal szemben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását, és a védelmi fellebbezések elutasítását indítványozta.

A vádlott továbbra is letartóztatásban várja a másodfokú eljárás lefolytatását.

(ügyészség.hu)