A taksonyi Rosenbergernél is kötelező az oltás!

//Berényi Attila
rosenberger-taksony_dho_20211110

Tábla a taksonyi gyár bejáratánál. fotó: dho

November 1-jén lépett életbe az a kormányzati intézkedés, amely a munkáltatók kezébe adta az oltás kötelezővé tételének lehetőségét. Egy Taksonyban működő gyár vezetője úgy határozott, él a lehetőséggel.

A taksonyi Rosenbergernél két műszakban gyártanak csatlakozókat üvegszálas kábelekre. Itt 120-130 ember dolgozik egyszerre – mondta a 444.hu portálon megjelent beszámoló szerint Józsa Gyula. A gyárigazgató elmondása szerint az elmúlt másfél évben 80-an fertőződtek meg bizonyítottan, hatan kórházba is kerültek a kollégái közül.

„Senkit sem akarok elveszíteni, nem azért csinálom ezt. Viszont nem szeretnék koszorúra gyűjteni.”

A cikkből kiderül, hogy a vezető már korábban is ösztönözte az oltás felvételére: két nap extra szabadságot kapott, aki bemutatta az igazolást. A 340 dolgozóból 98-an még nem éltek a lehetőséggel, azaz oltatlanok.

A dunaharaszti önkormányzat foglalkoztatottjainak is kötelező az oltás

Józsa januárig adott időt. A jelenleg érvényes kormányrendelet szerint aki a munkáltató döntése ellenére nem oltat, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, egy év múlva pedig megszűnik a munkaviszonya. Nagyjából 70 dolgozó sorsa bizonytalan, pedig a gyárban is lehet oltakozni.

Józsa Gyula 60. születásnapja előtt lett fertőzött, és feleségével együtt viszonylag enyhe tünetekkel úszta meg a betegséget. 84 éves apósa jelenleg kórházban fekszik, de egyik közeli ismerőse a covid áldozatai között van.

Volt olyan dolgozó, aki megkérdezte tőle, hogy vállalja-e a felelősséget az oltásért?

„Nem tudok felelősséget vállalni, ahogy semmilyen más gyógyszerért sem, amit bevesz az ember. De mit mondjak, ha valaki belehal a fertőzésbe, és idejön a családja, hogy lett volna lehetőségem kötelezni az oltásra, mégsem tettem?” – idézi a 444.hu a gyárigazgatót.

(444)