Szigorúbb járványellenes szabályok a fővárosban, az agglomerációban is több lehet a fertőzött

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Szigorítja az idősotthonok elhagyására vonatkozó szabályokat a koronavírus-fertőzés miatt Budapest vezetése - jelentette be a Fővárosi Operatív Törzs döntését a főpolgármester és helyettese rendkívüli sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet közölte: a lakók november 2-ától csak védettségi igazolvánnyal rendelkező rokonuk kíséretében hagyhatják el az intézményeket, azért, hogy felkeressék családjukat. Visszaérkezésüket követően izolálják és tesztelik őket.

A főpolgármester elmondta, hogy megjelent a fertőzés a fővárosi fenntartású idősotthonokban. Gy. Németh Erzsébet az MTI kérdésére közölte: egyelőre egy intézményben van néhány tünetmentes fertőzött. További újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy oltott idősekről van szó.

Hangsúlyozták, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem tudja kötelezővé tenni a közösségi közlekedésben a maszkviselést, de arra kéri a közlekedőket, hogy hordjanak maszkot a járműveken – mondta Karácsony Gergely.

Koronavírus: szerencsére csak lassan, de Dunaharasztin is emelkedik az esetszám

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az elmúlt napokban markánsan növekedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. Ez az adat pár nappal meg szokta előzni a regisztrált fertőzések számának emelkedését. A főváros környéki agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) is emelkedik a koncentráció és a tendencia is emelkedő!

Egyre több szakértő javasolja a maszkviselést a zárt terekben (pl.: boltok, tömegközlekedés, mozi, színház…), az egészségügyi intézményekben pedig eddig is kötelező volt a védőeszköz használata. A kormányzat álláspontja az, hogy a védekezés alapja az oltás. Ha még nem vette fel a vakcinát, akkor ide kattintva regisztrálhat.

(MTI, Nemzeti Népegészségügyi Központ)