Koronavírus: szerencsére csak lassan, de Dunaharasztin is emelkedik az esetszám

//Berényi Attila
kép: dho / freepik
Ismét felfutóban a járvány, ez már a 4. hullám. Az oltás bárkinek elérhető, de még mindig sokan nem éltek a lehetőséggel. Az orvosok pedig a maszkhasználatot javasolják. Megkérdeztük mi a helyzet Dunaharasztin.

Az elmúlt egy napban összesen 2548 új fertőzöttet igazoltak hazánkban (2021.10. 22.) és 24 beteg vesztette életét a koronavírusjárvány miatt – derül ki a kormányzat hivatalos tájékoztatójából. 1 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 935 182 fő.

Látható a számokon, hogy romlik a járványhelyzet. Dr. Kozma Magdolna, a dunaharaszti háziorvosok kollegiális vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy nagyjából 2-3 hete kezd emelkedni ismét a betegszám a városban.

„… a tapasztalat az, hogy általában a nem oltottak körében jelenik meg a fertőzés. Egy-két esetben előfordul, hogy oltottak is megfertőződnek, de nagyon gyenge lefolyású, vagy tünetmentes esetükben a betegség.”

Míg tavasszal Dunaharasztiban 10-12 vizsgálatot, tesztet rendeltek el napokban, ez a szám ma már 1-2 darab. Tehát még nem olyan rossz a helyzet, mint az év első részében.

A doktornő kifejezetten felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi intézményekben továbbra is KÖTELEZŐ a maszkviselés, ez vonatkozik a dunaharaszti Orvosi Rendelő épületére is. Továbbra is az a protokoll, hogy hurutosan, lázasan belépni sem szabad a rendelőbe, hanem előzetesen telefonon kell egyeztetni az orvossal, vagy az asszisztenssel. A tapasztalat az, hogy ez utóbbi lehetőséggel sokan élnek is és van, hogy egy ilyen konzultáció is elég egyes betegségek megállapításához (a koronavírus fertőzést természetesen tesztekkel állapítják meg). Sokan jelentkeznek harmadik oltásra városunkban is, de van, aki most veszi fel az elsőt.

A koronavírus.gov.hu értesítése szerint továbbra is van lehetőség regisztrálni a neten védőoltásra, ide kattintva. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon.

Dr. Kozma Magdolna hangsúlyozta, hogy azokon a helyeken, ahol zárt térben sok ember fordul meg (boltok, tömegközlekedés, színház, mozi…) erősen ajánlott a maszkviselés, még akkor is, ha jelenleg nem kötelező.
Dunaharasztin egyébként néhány oktatási intézményben ismét szigorítottak a maszkviselési szabályokon. Van olyan ovi, ahová a szülők csak orrot és szájat takaró maszkban mehetnek be, de van olyan suli, ahol a közösségi terekben kell maszkot viselniük a felnőttek mellett a gyerekeknek is.

Közben az ügyészség bejelentette, hogy a vádhatóságnál szünetel a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás. A Semmelweis Egyetem közölte, hogy látogatási tilalmat vezettek be az intézményhez tartozó több klinikán.

(koronavirus.go.hu, ügyészség, Semmelweis Egyetem, dho)