Feszültség a soroksári „Grassi” igazgatói posztja körül

//Berényi Attila
Grassalkovich Antal Általános Iskola Soroksáron. kép: dho
A Grassalkovich Antal Általános Iskola igazgatói posztjára pályázatot írtak ki. Csak a jelenlegi igazgató adott be anyagot, de jelentkezését elutasították. Komoly feszültség alakult ki az ügyben.

Miután Kreisz Erzsébet pályázatát elutasították a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat megdöbbenésének és mélységes felháborodásának adott hangot. A közösségi oldalukon megjelent közleményük szerint  így a nemzetiségi oktatási intézmény igazgató nélkül marad, adta hírül az ittlakunk.hu

„Ezt nem értékelhetjük másképpen, mint a német nemzetiségi, sváb közösségünket ért aljas támadásnak.”

A Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezi, amelyre meghívják a kerület vezetését, a KLIK igazgatóját, az Országgyűlés Német Nemzetiségi Képviselőjét, Soroksár Országgyűlési Képviselőjét. Az esemény 2021 július 7-én lesz.

Közben aláírásgyűjtésbe kezdett az ügyben a helyiek által „Grassi”-ként emlegetett intézmény szülői közössége, hogy kiálljanak jelenlegi igazgatójuk mellett. Cikkünk megjelenésének időpontjában 972 szignó szerepelt itt.

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere közleményben reagált. Ebben leszögezte, hogy a jogszabályok szerint a pályázat ügyében a kerület nem rendelkezett véleményezési lehetőséggel. Soroksár Önkormányzatának vezetője leszögezte, hogy az ügyben levélben kereste meg Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelését felelős államtitkárt.

Reagált a történtekre Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke is. Ebben hangsúlyozta, hogy május végén elutasították az MNOÖ kérelmét, hogy fenntartóként átvehesse az iskolát. A Grassit a tervek szerint a Német Nemzetiségi Gimnáziummal (DNG) vonták volna össze. Azért nem lett ebből semmi, mert a nemzetiségi osztályokban az adott kisebbséghez tartozók létszáma nem érte el a meghatározott 75 százalékot. Ilyen esetben a miniszter dönt az átvételről. Az elnök szerint ezzel a magyarországi német oktatási rendszer egyik erős bástyája inog meg. Az alábbi posztban eléri az MNOÖ eredeti közleményét német és magyar nyelven.

(ittlakunk.hu, dho)