Szigetszentmiklósról indult nyomozás buktatta le az országos csalókat

//Tóth Gábor
Rendőrautóba ültetik az egyik gyanúsítottat. fotó: police.hu
Összehangolt akcióban, egyszerre 12 helyszínen csaptak le a rendőrök egy netes, csaló bandára. Webshopok segítségével csaltak ki pénzt, több ezer embertől a bűnözők.

A munka a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon kezdődött. Miután a kezdeti két, összesen 198.291 forintos kárt tartalmazó feljelentéshez rövid idő alatt több száz hasonló érkezett az ország minden részéről, a bűnügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vagyon elleni bűncselekmények felderítésére szakosodott egysége, a Gazdaságvédelmi Osztály vette át. A sértettek mindegyike webáruházból vásárolt termékeit hiányolta, miután az előre átutalt vételár ellenében hiába várta megrendelésének érkezését, ráadásul a cég is elérhetetlenné vált, áll a police.hu beszámolójában.

A nyomozás kezdetén derült ki, hogy a csapat egy korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. kerületi Rendőrkapitánysága által elrendelt büntetőeljárásban is érintett, annak a csalási ügynek jelenleg több mint 870 sértettje ismert.

A csalók módszere elég egyszerű volt, háztartási kis-, és nagy gépek, híradástechnikai eszközök, bútorok, konyhai gépek, építőanyagok forgalmazására hoztak létre webshopokat. Persze csak a pénzt szedték be, az árut sohasem küldték meg. Ezek az weblapok gyakran alig egy hétig működtek. Az első vevői reklamációk beérkezésekor megszüntették és más domain-névvel, más cégnévvel, bankszámlaszámmal, de ugyanazon célból újat hoztak létre. A csalássorozat elkövetői előre leosztott szerepek szerint ténykedtek: beszervezők, strómanok, weblapszerkesztő, pénzfelvevők. Volt, aki a háttérben maradt és az árnyékból intézte teendőit, volt, aki hetente változtatta hajszínét, vagy éppen a bankjegykiadó automatákból történő pénzfelvételkor sajátságos ruhát (melegítőnadrág, kapucnis felső, szájmaszk) öltött abban bízva, hogy nem ismerik fel.

A 2021. június 30-ai akció hajnalán 45 szolgálati kocsival 100 rendőr indult meg egyszerre a két megyei és a fővárosi lakcímekre. Az elfogások között ugyan földrajzilag több száz kilométeres távolság is volt, ám egy időben, egyszerre nyíltak a lakásajtók. Az akció mérlege: 14 előállított, 11 gyanúsított, öt őrizetbe vett.

A jelenlegi adatok szerint a banda 3572 embert vert át, az okozott kár 150 millió forint. Az érintett, csaló weblapok a police.hu szerint: vizna.hu, larte.hu, topbuy.hu, balne.hu, gente.hu, valamint buypoint.hu.

A bűncselekménysorozat elkövetőivel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. kerületi Rendőrkapitánysága, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya pénzmosás és csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.