Nyári diákmunka program Pest megyében

//Berényi Attila
nyari-munka-vendeglatas_freepik_lookstudio_20210607

Képünk illusztráció. forrás: freepik / lookstudio

Nagyjából 800 nappali tagozatos tanuló nyári munkavállalását segíti a nyári diákmunka program Pest megyében. Az állam 102 millió forintot szán erre régiónkban.

Immár kilencedik alkalommal indul el a kezdeményezés, amelyre országos szinten 3 milliárd forintot költenek el és 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá, áll a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában.

A mintegy nyolcszáz fő Pest megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A Szigetszentmiklósi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának elérhetőségeit ide kattintva lehet megtalálni.

A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A Nyári diákmunka program részletes leírása itt érhető el.

(Pest Megyei Kormányhivatal)