Orbán: holnaptól nyithatnak az üzletek!

//Berényi Attila
nyitas-bejelentes_koronavirus_orban-viktor_facebook_20210406

forrás: Orbán Viktor / Facebook

Mivel a hazánkban beoltottak száma átlépte a 2,5 milliót így a belügyminiszter rendeletet ad ki az újranyitás megkezdéséről. Ezt Orbán Viktor videóüzenetben jelentette be közösségi oldalán.

Még korábban egy kormányhatározat szabta meg a 2,5 millió főnél (minimum egy vakcina) az eddig érvényben lévő korlátozó intézkedések lazítását. Erről itt írtunk korábban.

Most Orbán Viktor kormányfő videóüzenetben azt mondta, hogy holnaptól, azaz 2021.04.07-től (szerda) kinyithatnak az üzletek és újra indulhatnak a szolgáltatások.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ még hétfőn jelentette be a 144/2021-es kormányrendelet intézkedéseit – amely a belügyminiszteri rendelet után lép hatályba – , amely alapján:

  • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul,
  • az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva,
  • az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint,
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A Magyar Közlönyben közben megjelent a korábbi rendelkezést életbe léptető belügyminiszteri határozat is, melyet itt érhet el.

(Orbán Viktor / facebook, Kormányzati Tájékoztatási központ)