Sokkal kevesebb lett a jégkár

//Berényi Attila
jegeso_jegkar_freepik_sunlight_20210401

Képünk illusztráció. forrás: freepik / sunlight

Jelentősen visszaesett a jégverés okozta károk mértéke idehaza. A magyarázat pedig a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszerben keresendő.

A jégesőkárok ellen Európában egyedüliként Magyarország védekezik országos szinten, írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az országos jégkármérséklő rendszert a NAK üzemelteti, finanszírozása az Agrárminisztérium segítségével, a mezőgazdasági kárenyhítési alapból történik. 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 2018-ban, a védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre történt jégkárbejelentés.

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet a rendszerrel, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz, állítja a kamara.

Az országos jégkármentesítő rendszerről itt olvashat részletesen.

A hálózat minden egyes elemének, azaz a talajgenerátorok mindegyikének van egy-egy „gazdája”. Ha ő riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól, akkor a lehető legrövidebb időn belül elindítja az ezüst-jodid párologtatását a generátorokon keresztül. Az alábbi rövid videóban megnézheti, miként működik a rendszer.

(NAK)