Már a növényeké az olajszennyezéssel sújtotta szigetszentmiklósi terület

//Berényi Attila
szigetszentmiklos_olajszennyezes-rendezes1_dho_20210405

A növényzet zavartalanul foglalhatja vissza az olajszennyezéssel érintett területet Szigetszentmiklóson. fotó: dho

Közel kétezer négyzetméternyi területet kellett mentesíteni a szennyező olaj okozta környezetkárosítás után Szigetszentmiklóson tavaly december óta. Most kapta vissza az önkormányzat az érintett partszakaszt.

Még tavaly december közepén észlelték, hogy nagymennyiségű fáradt olaj ömlött a város területén a Ráckevei (soroksári) Duna-ágba. A mentesítést azonnal nagy erőkkel kezdte meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányította csapat. Erről itt írtunk korábban.

A szigetszentmiklósi önkormányzat közösségi oldalán jelentették be, hogy visszakapták a közel kétezer négyzetméteres területet, amely túlesett az úgynevezett rekultiváción. Mészáros László a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese és Nagy János a város polgármestere írták alá azt az igazolást, melynek értelmében a vízügyi igazgatóság befejezte a munkálatokat, valamint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetve betelepítették a növényállományt. A terület így ismét az önkormányzat kezelésében van. A frissen telepített növényzetet azonban óvni kell, így a partszakaszt május 1-ig kordonokkal zárják el.

Az ideiglenes lezárást jelző tájékoztató. fotó: dho

Közben a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkérdezte a rendőrséget, hogy áll az ügy, megtalálták-e már a szennyezésért felelős tettest. A BRFK lapnak küldött válasza szerint „a nyomozás továbbra is folyamatban van. Budapest rendőr-főkapitánya az ügyben külön nyomozócsoportot hozott létre és nettó kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

(Szigetszentmiklós / facebook, budapestkörnyéke.hu )