Egyre nagyobb a szigetszentmiklósi környezetszennyezés kapcsán ajánlott nyomravezetői díj

//Berényi Attila
fotó: Romet Róbert / OVF
Már több mint másfél hete küzdenek a helyszínen a szakemberek az olajszennyezéssel Szigetszentmiklóson. Egyelőre annyit tudni, hogy valaki 2020. december 10. és 12. között több ezer liter fáradt olajat öntött a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágba. A nyomravezetői díj viszont egyre nagyobb.

A súlyosan környezetszennyező anyagot az ott található úszó láp fogta fel. Ez a természeti képződmény nagyon ritka, a terület Natura2000-es védettség alatt áll. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányításával próbálják meg megtisztítani a területet, de a növény- és állatvilág súlyosan károsodott.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz az ügyben, de közben nettó 2 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel. A police.hu-n megjelent közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

Jóval korábban, magánszemélyek is gyűjtésbe kezdtek a legnagyobb közösségi portálon, és ők is a nyomravezetőt jutalmaznák meg. Cikkünk írásakor ez az összeg már 4 millió forint felett járt! A felajánlásról szóló beszámolót itt éri el.

Ez a két összeg együtt már meghaladja a 6 millió forintot!

(police.hu, Rikárd Preifer / facebook)