Ma van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / nomadsoul
Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor, emlékeztet a magyar Holokauszt Emlékközpont. A világszervezet főtitkára mai nyilatkozatában a neonácizmus visszaszorítására szólított fel.

Arról a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról emlékezik meg a világ, akik a nácik üldözésének és haláltáborainak áldozatai.

António Guterres ENSZ-főtitkár az emléknap alkalmából a neonácizmus, a fehér nacionalizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus elleni globális fellépést sürgetett, tudósít az MTI beszámolója alapján a 444.hu. A portugál politikus egyúttal a propaganda és a félretájékoztatás ellen is felemelte szavát. Kiemelte, hogy szélesebb körben kell oktatni, hogy mit tettek a nácik a második világháború idején, miután az amerikai fiatalok mintegy kétharmadának nincs tudomása arról, hogy a soában hatmillió zsidót gyilkoltak meg. Az ENSZ megemlékezését New Yorkban a világjárvány miatt interneten keresztül tartották meg.

(hdke.hu, MTI, 444)