Apáti Ferenc szerint 2020-ban – egy-két kivételtől eltekintve – valamennyi gyümölcsfajta esetében 20-22%-os drágulás következett be Magyarországon – olvasható az Infostart oldalán elérhető cikkben. Mindez úgy, hogy már 2019-ben is relatíve magasak voltak az árak. Így, amennyiben a 2020-as évet sok éves átlag viszonyítanánk, akkor már 40-50 százalékos drágulásról lehetne beszélni – hívta föl a figyelmet a szakember.
A legfőbb okként a tavaszi fagyokat nevezte meg, amely során a hazai gyümölcstermés körülbelül fele veszett oda. Tovább rontotta a helyzetet, hogy nem csupán hazánkban, hanem egész Európában ramaty volt a termés. E két ok együttesen vezetett oda, hogy eddig sohasem látott magasságokba emelkedett a gyümölcsök ára.
Ugyan a statisztikában „csupán” a már említett 20-22 százalékos infláció volt mérhető, ennek ellenére a tavalyi év jelentős részében, illetve az egyes fajok szezonjában másfélszer–kétszer magasabb árakkal szembesülhettek a vásárlók a boltokban, míg voltak olyan időszakok, vagy voltak olyan gyümölcsfajok, ahol közel sem volt ilyen mértékű az áremelkedés – magyarázta a szakember.