Képeken a Csepeli Szabadkikötő 90 éve

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A csepeli szabadkikötő kilencven éves történetéről jelent meg album, amelyet letölthető formátumban is elérhetővé tettek az érdeklődők számára - közölte a Mahart-Szabadkikötő Zrt. az MTI-vel.

A 260 oldalas kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 9 évtizedének történetét. A kötet szerzője Cseh Valentin történész – olvasható a közleményben.

Mint írják, a szabadkikötő története a Budapesti Vámmentes Kikötő megnyitásával kezdődött 1928. október 20-án. A beruházás azonban egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az első gondolatokat megfogalmazta egy ilyen kikötő szükségességéről. Ennek eredményeképpen új lendületet kapott a magyar hajó és gépgyártás. Akkor fejlesztették ki a Dunán és a tengeren egyaránt kiválóan használható új hajótípusokat és több száz új tengeri hajót is készítettek a világ számos országának megrendelésére.

A Mahart-Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. közös gondozásában eredetileg 500 példányban megjelentett, exkluzív album most digitális, letölthető formátumban is elérhetővé vált. Az érdeklődők a szabadkikoto.hu weboldalról tölthetik le a kiadványt.

A köteten túl az oldalon egy különleges képgyűjtemény is megtekinthető, amelyben több száz különleges kortörténeti dokumentum mellett fotók, újságkivágások, térképek és tervrajzok is találhatók – áll az összegzésben.

(MTI)