Teljes erőbedobással dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezésnél

//Tóth Gábor
fotó: Romet Róbert / OVF
A vízügy hat munkagéppel dolgozik folyamatosan a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán. A káros anyag tovább terjedésének még biztosabb megakadályozásához pénteken úgynevezett Tausz típusú merülőfalat is kihelyeztek a korábbi felfújható eszköz elé, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai dolgoznak a helyszínen az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával.

A munkaterületen összesen hat munkagép teljesít feladatot, folyamatosan: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű a szennyezett növényzet eltávolításán dolgozik, két gumihevederes kiskotró az ideiglenes út kiépítését végzi, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nagy kotrója van ott, amely nagy távolságból tudja eltávolítani a szennyezett anyagokat. Az összegyűjtött olajos vizinövényzet és szennyezett iszap elszállítása is megkezdődött: eddig mintegy 29 760 kilogrammot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

A vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével pénteken csaknem 3000 liternyi anyagot távolítottak el a víz felszínéről. Továbbra is elsődleges szempont, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe.

A súlyos környezetkárosításról itt írtunk korábban.

(OVF)