Sajtóhírek szerint csak közterületen lesz tilos a durrogtatás szilveszterkor

//Berényi Attila
Képünk illusztráció! forrás: pixabay / thomas-may
Előbb a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy idén szilveszterkor a kijárási tilalom miatt nem lehet majd tűzijátékot venni. Később a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy a járvány elleni védekezés jegyében szilveszterkor nem lehet tűzijátékozni, aztán megjelent a Magyar Közlönyben a szabály, amelyet értelmezve a rendőrség szerint csak közterületen tilos az 1-es és 2-es, egyébként egész évben alkalmazható pirotechnikai eszközök használata, ezekkel magánterületen lehet durrogtatni. Ám ez újabb kérdéseket vet fel.

Még szerdán jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ a tilalmat, valamint azt, hogy a szabályszegőkre 150 ezer forintos bírság vár. Erről itt írtunk korábban. A kiadott rövidített tájékoztató elérhető a Magyarország Kormánya nevű facebook oldalon. Aztán megjelentek a részletszabályok a Magyar Közlönyben.

A Telex rákérdezett a rendőrségnél, a használat és az árusítás tilalmára. Ebből kiderült, hogy a december 16-án megjelent kormányrendelet valóban csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.

 Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik.

A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.

A fenti idézetek a telexnek küldött rendőrségi válaszban szerepelnek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi a helyzet az olyan területekkel, amelyek nem közterületek, de nyitottak, ilyenek például a hipermarketek parkolói, ahol a jelenleg érvényes kijárási tilalom kezdetéig, azaz este 8-ig bárki tartózkodhat.

(telex, Magyar Közlöny)