Vasárnap este hatástalanítják a Kvassay hídnál talált bombát

//Berényi Attila
bp-bombazas-legi_fortepan-national-achives2_20201213

A főváros bombázása Pesthidegkút felől nézve (1944) forrás: Fortepan / National Archives

Ma (2020.12.13.) este kezdik meg a budapesti Kvassay hídnál talált bomba hatástalanítását a honvédség tűzszerészei, emiatt több forgalmas útszakaszt lezárnak, köztük a Rákóczi hidat. Ez a közösségi közlekedést is érinti!

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: pénteken érkezett rendőrségi bejelentés alakulatuk tűzszerész ügyeletére arról, hogy a IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen földmunkák során feltételezett robbanótestet találtak. A helyszínen a tűzszerészparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

A Csepeli Papírgyár és a Ráckevei (Soroksári)-Duna feletti Gubacsi híd bombázása. Balra a Csepeli Stadion. (1944) forrás: Fortepan / National Archives

A robbanóeszköz biztonságos elszállításához hatástalanításra van szükség, ezt vasárnap este kezdik meg a katonák. A tűzszerészművelet idejére a rendőrség mintegy 1 kilométer sugarú körben lezárja a területet – közölte a kommunikációs tiszt.

A fővárosi kormányhivatal az MTI-vel azt közölte: vasárnap 18 óra 30 perckor lezárják a IX., a XI. és a XXI. kerület egy részét. A bomba hatástalanítását várhatóan 20 órakor kezdik meg a honvédség tűzszerészei.

A robbanószerkezet hatástalanítása idejére lezárják és kiürítik a Rákóczi hidat, a Soroksári utat a Vágóhíd utcától, a Máriássy utat a Mester utcától, a Könyves Kálmán körutat a Mester utcától, a Kvassay Jenő utat a Gubacsi úttól a Hentes utcáig, a Weiss Manfréd utat a Védgát utcától, a Kopaszi-gátat és a Duna érintett szakaszát – tudatta közleményben a kormányhivatal.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján azt írta: az érintett BKK-járatok rövidített, illetve módosított útvonalon közlekednek várhatóan 20 órától vasárnap.

A MÁV-HÉV jelzése szerint a Nemzeti Atlétikai Stadion építkezése során talált II. világháborús bomba hatástalanítása miatt a H6-os (ráckevei) HÉV vonal: Ráckevéről 18:14-kor induló vonat 19:25-kor fog érkezni a zárás előtt utoljára Közvágóhíd végállomásra. Ezen vonat szerelvénye 19:35-kor indul el Ráckeve felé utoljára. Ezt követően a zárás időtartama alatt a H6 vonalon közlekedő vonatok csak Pesterzsébet felső állomásig közlekednek. A kimaradó szakaszon a Soroksári úton – módosított rend szerint – közlekedő járatokkal lehet majd utazni.

(MTI, MÁV-HÉV Zrt.)