Mézes puszedli

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_mezes-puszi-1_gal-timea_20201213

Mézes puszedli, fotó: Gál Tímea

Ennek a sütinek a neve, pont olyan, mintha egy Csukás István egyik meséből pottyant volna ki. Szerintem egy pici, duci tündér lett volna, lepkeszárnyakkal, és karácsonyi hangulatot szórt volna mindenkire a sóhajtásával. Alapvetően a süti pont ilyen.

Hozzávalók (30 db-hoz):

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. kakaó
  • 0,5 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 0,5 citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 150 g akácméz
  • 80 g zsír

A mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 150 g porcukor
  • 1 csepp ecet
Mézes puszedli, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt és a mézet. Sűrű masszát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük 1-2 órát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe nagyobb dió méretű gombócokat készítünk, és nem túl szorosan egymás mellé tesszük őket. Előmelegített 200° C-os sütőben kb. 10- 12 percig sütjük. Ha elkezd repedezni a teteje akkor van készen.  Ilyenkor még puha állagú lesz, de kihűlés közben megkeményedik kívülről.

Amíg ez megtörténik, addig elkészítjük a mázat, ehhez a tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral és az egy csepp ecettel. Teljesen simára keverjük. Apránként adagoljuk a porcukrot a fehérjéhez, így lesz tökéletes. Egyesével mártsuk bele a kihűlt puszedliket és hagyjuk megszáradni és kész is.

Tipp: a máz helyett olvasztott csokiba is márthatjuk a puszedliket!

Jó étvágyat!