Hozzávalók (30 db-hoz):
A tésztához:
- 450 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 púpos tk. szódabikarbóna
- 2 tk. kakaó
- 0,5 tk. őrölt fahéj
- 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 0,5 citrom leve
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
- 1 ek. tejföl
- 150 g akácméz
- 80 g zsír
A mázhoz:
- 1 tojás fehérje
- 150 g porcukor
- 1 csepp ecet
Elkészítés:
A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt és a mézet. Sűrű masszát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük 1-2 órát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe nagyobb dió méretű gombócokat készítünk, és nem túl szorosan egymás mellé tesszük őket. Előmelegített 200° C-os sütőben kb. 10- 12 percig sütjük. Ha elkezd repedezni a teteje akkor van készen. Ilyenkor még puha állagú lesz, de kihűlés közben megkeményedik kívülről.
Amíg ez megtörténik, addig elkészítjük a mázat, ehhez a tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral és az egy csepp ecettel. Teljesen simára keverjük. Apránként adagoljuk a porcukrot a fehérjéhez, így lesz tökéletes. Egyesével mártsuk bele a kihűlt puszedliket és hagyjuk megszáradni és kész is.
Tipp: a máz helyett olvasztott csokiba is márthatjuk a puszedliket!
Jó étvágyat!