Ellenzéki kezdeményezésre átszabnának tíz Pest megyei választókerületet

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / ang-karanik
A tizenkettőből tíz Pest megyei országgyűlési választókerület területét javasolja megváltoztatni a Párbeszéd kezdeményezésére az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Ez érinti a Dunaharasztit magába foglaló 11-es Pest megyei választókerületet is.

A testület csütörtöki ülésén 32 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el az egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványt, amelyet az Országgyűlés hagy jóvá. A módosítás a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a gödöllői, a vecsési, a szigetszentmiklósi, a nagykátai, a monori és a dabasi központú választókerületet érinti.

Utóbbihoz kerülethez tartozik jelenleg Alsónémedi, Apaj, Áporka, Bugyi, Dabas, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Inárcs, Kakucs, Kiskunlacháza, Lórév, Makád, Ócsa, Ráckeve, Szigetbecse és Taksony.

A Parlament előtt lévő javaslat szerint a fenti települések közül Inárcs és Kakucs átkerülne a 10-es választókerülethez, helyükbe belépne viszont Felsőpakony és Szigetszentmárton.

Az indoklás szerint a változtatásra azért van szükség, mert a 2018-as országgyűlési képviselő-választáson két választókerület (Budakeszi és Dunakeszi) választópolgárainak száma jelentősen, 20 százalékkal több volt az országgyűlési egyéni választókerületek választásra jogosultjainak országos számtani átlagánál, 74 874 főnél.

Az idén februári adatok alapján az aránytalanság mértéke a két választókerületben tovább nőtt, emellett pedig további négy Pest megyei választókörzetben is kialakult 20 százaléknál nagyobb eltérés: Szentendrén, Gödöllőn, Vecsésen, Szigetszentmiklóson. Dabason pedig 18 százalékos az eltérés.

Csak az érdi és a ceglédi központú választókerület területét nem érinti a módosítás.

Burány Sándor (Párbeszéd) a vitában elmondta, hogy előterjesztésük lényegében Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetőjének javaslatcsomagján alapul, derül ki az MTI tudósításából.

(MTI, parlament.hu)