Megtiltották az önkormányzatoknak az adóemelést

//Berényi Attila
onkorm-adoemeles-tilalom_freepik_20201202

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

A kormány határozott úgy, hogy a települések nem pótolhatják egyelőre adóemeléssel a járványhelyzet miatt kieső bevételeiket.

Az Index vette észre azt a kormányrendeletet, amely kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelkezés szerint a települések egyelőre nem emelhetnek a közterheken, és nem is vethetnek ki újakat, azaz a 2020-as szintet kell tartaniuk.

A rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti, ezért a kormány a későbbiekben még várhatóan szabályozni fogja a kérdést.

Az önkormányzatoknak ez rendkívül nagy érvágás lehet. Ugyanis már több bevételi forrástól megfosztották őket. Ráadásul a jövő évi helyi költségvetések tervezése is megindult. Az új rendelkezést figyelembe véve ezt a munkát lényegében lehet újra kezdeni.

Dunaharaszti is számolt némi helyi adóemeléssel, és a jövő évi büdzsé koncepcióját is áttekintette első olvasatban a képviselő-testület. Erről itt írtunk korábban.

A városvezetés már az év folyamán döntött néhány közteher emeléséről. A például a vállalkozásokat is terhelő építményadó esetében az eredeti előterjesztéshez képest kisebb mértékű volt a döntésben szereplő érték. Információink szerint a napokban született egy olyan javaslat, amely ezt az építményadót emelte volna meg, az eredeti előterjesztés szerinti szintre, és január 1-től lett volna hatályos.

Helyi adók befagyasztásáról a legutóbb Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt az Indexnek adott másfél héttel ezelőtti interjújában. Sőt azt is felvetette, hogy az önkormányzatokat egy évig kötelezni kellene az iparűzési adó teljes elengedésére.

(index, Magyar Közlöny, dho)