Már most, a szezon elején nagyon drága a dió

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / ldfood
A szakértők szerint a termés kiszáradásával tovább emelkednek az árak. A csúcs vélhetően valamikor karácsony előtt lesz.

Jelenleg a csonthéjas termés az egyik legértékesebb és legdrágább piaci portéka: az idei érésű friss, tisztított dió kilóját 2000–2200 forintos fogyasztói áron kínálják a piacokon, a tavalyi száraz dióért akár 3300–3500 forintot is elkérnek kilónként.

Az agroinform.hu azt írja, hogy még így sem lesz megállás a drágulásban, a virágzásba ugyanis bekavart egy kemény fagy és később sem volt kegyes az időjárás a dióhoz. A termés, tehát karcsú lesz.

Ehhez még hozzá jön, hogy egy kártevő is megjelent a növényeken. Biztosan látott már olyan diófát, amelynek termései megfeketednek és hiába esnek le, nem lehet elfogyasztani őket. Ezt a lassan 10 éve itt garázdálkodó nyugati dióburok-fúrólégy okozza. Az Amerikából érkezett kártevő nem csak a burkot színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteheti. Az egy nemzedékes károsító a talajban, báb alakban telel. A kifejlett imágó 8–10 milliméteres, lárvája piszkosfehér színű, kifejletten 6 milliméter nagyságú. Nagyüzemekben hatékonyan védekeznek a nyugati dióburok-fúrólégy ellen évente többször is, viszont házilag, a kiskertekben nehezebb megoldani a védelmet. A nagyméretű diófára olyan növényvédő szer felvitele nehézkes, ami a kártevő szaporodását megakadályozhatná.

(agroinform.hu)