A háziorvosok teszt nélkül is fertőzöttnek nyilváníthatnak

//Tóth Gábor
koronavirus_tesztnelkul_freepik_20200922

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Hétfő óta már nem feltétlenül tesztelnek minden beteget, akinél felmerül az új koronavírus-fertőzés gyanúja. Ezen fölül már nem lehet a karanténból 2 negatív teszttel szabadulni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet adott ki, amely azt szabja meg, hogy miként kell minősíteni a koronavírusos betegeket, a gyanús eseteket és a szoros kontaktokat.

A Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum szerint hétfőtől a háziorvos PCR-teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti azt, aki a fertőzés tüneteit mutatja: azaz köhög, láza, vagy nehézlégzése van, esetleg az ízérzés hiánya vagy zavara jelentkezik, áll az infostart összefoglalójában.

PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek koronavírusra utaló tünetei vannak, és emellett

  • az előző 14 napban koronavírus-fertőzött területen járt,
  • vagy az előző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősített vagy valószínűsített fertőzöttel,
  • vagy járó- illetve fekvőbeteg-ellátásra szorul,
  • vagy közvetlen betegellátásban részt vevő egészségügyi dolgozó,
  • vagy az előző 14 napban olyan bentlakásos intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol a kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

Akit a háziorvosa csak a tünetei alapján minősít fertőzöttnek, de nem tesztelnek, azt csak az orvos utasíthatja otthoni elkülönítésre, de nem kerül hatósági házi karanténba.

A koronavírusos betegek így három csoportba kerülnek. Egyrészt a fertőzés gyanúsak azok, akiket a háziorvos a tünetek alapján annak minősít, valószínűsített eset az, aki az elmúlt két hétben kapcsolatba került fertőzöttel, és tünetei vannak. A megerősített eset kategóriába az tartozik, akinél klinikai mintában kimutatták a SARS-CoV-2-t.

Új szabály, hogy a kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.

A kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama 10 nap, és nem helyettesíthető két negatív PCR-teszttel.

(nnk.gov.hu, infostart)