Egyre szigorúbb szankciók a maszkviselés elmulasztása miatt a tömegközlekedésben

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / wirestock
Egyre több, a közösségi közlekedést kiszolgáló vállalat, pénzbüntetéssel, és az utazásból való kizárással sújtja a maszk nélkül utazókat, vagy a maszkot helytelenül használókat.

Volánbusz:

Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphatnak a Volánbusznál azok az autóbusz-vezetők szeptember 15-től, akik maszk nélküli utast engednek fel a járműre – tudta meg az ATV Híradó. Mindez abból az utasításból derül ki, amelyet a Volánbusz küldött ki a szolgálati helyeken dolgozó sofőröknek. E szerint a vállalat munkatársainak ki kell zárniuk azokat a közlekedésből, akik nem viselnek maszkot. Ezt a rendőrség ellenőrzi. Ha valakit maszk nélküli utazáson kapnak, vagy e nélkül vezeti a buszt, akkor 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

BKK:

A Fővárosi Önkormányzat kedden jelentette be, hogy 8000 forintra bírságolhatja a BKK-ellenőr azt, akin nincsen maszk a tömegközlekedésben. Az is hasonló büntetésre számíthat, aki nem szabályosan viseli az eszközt, azaz az nem takarja egyszerre az orrát és a száját. Ezen fölül, hiába van érvényes jegye, bérlete az utasnak, kizárják a közlekedésből, azaz le kell szállnia a járműről.

Security Check Required

null

Ventona:

A Dunaharaszti helyi, buszos közlekedését kiszolgáló Ventona Trans járatain a Városi-Rendészet közterület felügyelői szúrópróba szerűen folytatnak ellenőrzéseket. A maszkot nem viselőket akár 50 ezer forintos bírsággal is sújthatják. Erről itt írtunk korábban.

(ATV, Budapest Városháza / FB, dunaharaszti.hu)