Szigorít az iskolai járványellenes szabályokon az EMMI

//Berényi Attila
oktatas_covid_szigoritas_belepes_freepik_bell_ka_20200908

Képünk illusztráció, forrás: freepik / bell-ka

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több ponton módosította azt az intézkedési tervet, amelyeket a koronavírus-járvány miatt készített augusztus közepén a tanévkezdésre.

A tárca által nyilvánosságra hozott dokumentum a korábbi kiegészítése, amelyről itt írtunk.

Az újonnan hozott szabályok szerint:

  • Szülő és más kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, vagy kifejezetten a szülőknek szervezett programon való részvétel miatt, mint például a szülői értekezlet.
  • Az őszi úszásoktatásokat fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni.
  • Az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozásokat és sportköröket, valamint az iskolai kórusok és énekkarok próbáit átmenetileg javasolják felfüggeszteni.
  • Az intézkedési terv arra is kitér, hogy az első félévben esedékes, nagy létszámú események (szalagavatók, bálok, kulturális programok) elhalasztását javasolják, de legalábbis megszervezésükkor az iskolák legyenek tekintettel a létszámkorlát és az egészségvédelmi intézkedések betartására, illetve szervezzék azokat szabadtéren.

A Emmi azt is előírta, hogy bármilyen betegség után csak a háziorvos vagy a kezelőorvos igazolásával, esetleg kórházi zárójelentéssel lehet újra visszamenni az intézménybe. Ez a szabály a tanulókra és a tanárokra is vonatkozik.

Az iskolai étkeztetés kapcsán a tárca arra kéri az iskolákat, hogy próbálják a szakaszos, osztályonkénti étkeztetést megszervezni, sőt az is lehet, hogy az osztályteremben egyenek a gyerekek.

Fontos részlet még, hogy a koronavírus miatti, rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el.

A Dunaharasztin található iskolákban érvényes, járványügyi intézkedési terveket itt éri el.

(oktatás.hu)