Megkapták a járványügyi intézkedéseket az iskolák

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / volurol
Hétfőn este jutott el az intézményekhez az a dokumentum, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletesen leírja, hogy az új koronavírus okozta járványra hogyan kell reagálniuk a suliknak, nevelési intézményeknek.

Az intézkedései tervet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hozta nyilvánosságra a Facebookon.

A felvezető szerint hazánkban szeptember elsején hagyományos tanévkezdésre lehet számítani. Ám a környező országok járványügyi helyzete folyamatosan változik, ezért köznevelési ágazatnak fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre.

A kiadott anyag szerint:

  • minden köznevelési intézményben alapos, fertőtlenítő takarítást kell elvégezni. Az ehhez szükséges szereket a fenntartó biztosítja, de a tanévkezdéshez szükséges mennyiséget az Operatív Törzs bocsátja rendelkezésre.
  • a személyes tanévnyitó vezetői konferenciák helyett online eseményeket tartanak.
  • a nevelési intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.

A suliknak tájékoztatniuk kell a szülőket arról, hogy ha gyermekükön tüneteket észlelnek, akkor gondoskodniuk kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásainak megfelelő orvosi ellátásról. Ha ilyen helyzet van, akkor erről a szülő köteles értesíteni az iskolát.

Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost.

A protokoll értelmében az intézmények bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt kell biztosítani, annak használatára fel kell hívni a figyelmet.

Az osztálytermekben lehetőség szerint lazábban kell elhelyezni a tanulókat, esetlegesen nagyobb tantermek, vagy helyiségek használatával.

A tanítások órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

„…a közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése”.

A kicsengetési rendet és a tantermi oktatást is úgy kell szervezni, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék az osztályok keveredését. Ha egy-egy termet más osztály is használ, akkor ott napközben is felületfertőtlenítést kell végezni.

A nagyobb létszámú eseményeknél (tanévnyitó, szalagavató) be kell tartani az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlátozást, biztosítani kell az egészségvédelmi intézkedések betartását, és inkább szabad térben kell ezeket az eseményeket összehozni. Az osztálykirándulásokat belföldön lehet megvalósítani, de ezek is megfontolandóak.

A rendelkezésre álló adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen értékeli, hogy szükséges-e elrendelni egyes intézményekben egyéb óvintézkedéseket. Az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt.

 

(PDSZ/Facebook)