Többféle cég számíthat most adóvizsgálatra

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A NAV, ahogy mindig előre jelzi, mely cégekre figyel oda jobban. Most is közölték, milyen fajta vállalkozások számíthatnak revízióra.

A NAV honlapján elérhető adótraffipax oldal szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

Ezen fölül a NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Közben Pest megyében, egészen 2020. szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A közzétett információk nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések, közölte a NAV.

(NAV)