Az eddiginél feltűnőbb jelzőtáblák kerülnek a zebrákhoz

//Tóth Gábor
forrás: Magyar Közút Zrt.
Az utóbbi években jelentősen emelkedett a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történt gyalogos elütések száma. Míg 2014-ben 207, addig 2019-ben már 271 ilyen balesetet regisztrált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hogy ez a szám, csökkenjen mintegy 4000 jelzőtáblát cserélnek le a következő időszakban sárga fluoreszkáló háttérűre.

A legtöbb gyalogosgázolás – meglepő módon – nappali, természetes fénynél, jó látási viszonyoknál történik, derül ki a Magyar Közút Zrt. közleményéből.

A kijelölt gyalogátkelőhelyek láthatóságát, a gyalogosok biztonságának javítását kiemelten kezeli a társaság. Ennek keretében két év alatt országosan mintegy 4000 gyalogos átkelőhely jelzőtáblát egészítenek ki fluor-neon sárga kerettel, melyek lényegesen jobb láthatóságot, észlelhetőséget biztosítanak, ezzel védve a gyalogosokat. Első lépésként idén nyár végéig, az iskolakezdésre 1000 táblát cserélnek ki a szakemberek országszerte.

A táblák cseréjén túl a meglévő burkolati jeleket is felújítják a szakemberek, a láthatóság növelése érdekében a szükséges helyeken még inkább odafigyelnek a növényzet, lombozat eltávolítására.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt.)