Nem lőnek, riasztanak!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / joe mcubed
Az utóbbi hetekben több olvasói panasz is befutott szerkesztőségünkbe, miszerint a város szélső területein – főleg a Bezerédi lakóparkban – gyakran éles lövések hangját lehet hallani. Utána jártunk, mi lehet ez.

Sokan arra gyanakodtak, hogy vadásznak a város határában, vagy valaki lőgyakorlatot tart. Ám nem erről van szó. A hangok valóban zavaróak, a reggeli, vagy éjszakai órákban felriadni erre, nem kellemes.

Több helyről megerősített, de nem hivatalos információink szerint, ez madár riasztó berendezések hangja. Sok gyümölcsösben ugyanis most érik az őszi termés (alma, szilva, körte, barack), és a szőlészek is a szüret előtt állnak, vagy neki is láttak már a munkának. Az édes, érett gyümölcs persze csábító a madaraknak is, de nem nekik termelték a gazdák.

Így automata, időkapcsolós, úgynevezett seregély riasztókat használnak. Ezek a berendezések a lövésekhez hasonló hangot hallatnak, így elriasztva a gyümölcsöket megdézsmálni készülő szárnyasokat. Van, ahol, automata kereplőt vetnek be, amely folyamatos hangot ad, de a környéken élők számára még idegesítőbb a hang.