Szentjánosbogár-séták a Soroksári Botanikus kertben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / 22august
Magyarországon 3 faja található meg ennek az érdekes bogárnak. A különleges fényjelenséggel kísért rajzásuk ebben az időszakban figyelhető meg.

UPDATE: Akkora volt az érdeklődés a Szentjánosbogár-séták iránt, hogy a Soroksári Botanikus kert meghosszabbította a programot. Így már június 24-25-26-i napokon is meg lehet lesni az éjszaka fénylő bogarak nászát.

A nyári napforduló környékén (június 21.) keresik ezek az állatok a szerelmet, csak éjjel. A nőstények megvárják, hogy teljesen sötét legyen, majd bekapcsolja lámpását. Ő a talajon marad, általában egy nagyobb növényre mászik fel, és potrohát riszálja. A hímek a levegőbe emelkedve, szintén fényt kibocsátva keresik leendő párjukat. A nyári estéken egyszerre világító szentjánosbogarak serege megkapó látványosság, melyet eszközként használhatunk a biolumineszcencia, e különös természeti jelenség megismertetésére.

E különleges élőlények nászát lehet megfigyelni ezeken az estéken az ország egyes arborétumaiban, például a Soroksári Botanikus Kertben. A séták másfél órásak és 20.30-kor kezdődnek. Az eseményre be kell jelentkezni, és jegyet kell venni. További részletek ide kattintva.

 

(bogármester.hu)