Negyedórás ingyenes várakozás, aztán egységes díj – így újulna meg Budapest parkolása

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / bilanol
Újra gondolná a főváros parkolási rendszerét a főpolgármester. Az elképzelések szerint egységes szemléletű lenne, idősávokat meghatározva.

Karácsony Gergely a budapesti Városháza Facebook-oldalán közvetített, Budapest Restart című beszélgetéssorozat negyedik adásában fejlette ki a progresszív díjazási rendszerről szóló elképzelést.

Security Check Required

null

A cél az lenne, hogy mindenki csak annyi ideig parkoljon, ameddig feltétlenül szükséges, így gyorsabban szabadulnának fel a helyek. A politikus úgy vélte, hogy a parkolás ideiglenes ingyenessé tétele a veszélyhelyzet idején, ezzel éppen ellentétes hatást váltott ki. Vannak, akik hetekig hagyják ott az autójukat, és néhány területen emiatt szinte lehetetlen a parkolás. Minél tovább parkol majd valaki egy helyen, annál magasabb percdíjat kell fizetnie az elképzelés szerint. A kerületenként eltérő rendszereket egységesítenék, így egyszerűsödne a rendszer. A helyben lakók érdekeit természetesen szem előtt tartják majd.

A műsorban szó volt az agglomerációs közlekedésről, amelyet a főpolgármester szerint a jelenleginél sokkal alaposabban át kell gondolni. De szóba kerültek a biciklis sávok, az egyes útszakaszokat érintő sebesség korlátozások és a lánchíd is.

 

(Budapest Városháza / Facebook)