Egy felmérés szerint kifejezetten jó élni Szigetszentmiklóson és a hozzá tartozó járásban

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / freepicdeal
A koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzet ráirányította figyelmünket városaink élhetőségének és ellenállóképességének jelentőségére, írja most publikált jelentésében a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ. Az elemzés szerint a legjobb helyzetű 40 járásszékhely többsége a fővárosi agglomeráció területén található; a legjobb helyzetű 12 város közül hat: Szentendre, Gödöllő, Dunakeszi, Budakeszi, Vác és Szigetszentmiklós tartozik ide.

A napokban nyilvánosságra hozott elemzés Pest megyéről szóló fejezete emlékeztet, hogy régiónk a legnépesebb hazánkban. A főváros élete kihat egész Magyarországra és ez hatványozottan igaz Pest megyére. A Budapesttel lényegében összenőtt belső agglomerációs gyűrűhöz tartozik a Szigetszentmiklósi járás.

Pest megye járásszékhelyeinek Városi Életminőség Indexe, 2018 – forrás: HÉTFA hozzájárulásával

Az elemzés szerint az agglomerációs városok a szociális biztonság és az egyéni jólét területén kiemelkedően vagy nagyon jól teljesítenek. Ez azt jelzi, hogy az ott lakók többsége nem feltétlenül helyben, a helyi gazdaságból szerzik jövedelmeiket, hanem a fővárosban, illetve az agglomeráció más, munkahelyeket koncentráló településein.

A HÉTFA szerint „Dél felé haladva csökken a városok által nyújtott életminőség szintje – bár Szigetszentmiklós indexértékét megemelik a demográfiához, a jövedelemhez, a szegénység visszaszorításához és gazdasági helyzethez kapcsolódó mutatók, de a tőle még délebbre eső Ráckeve és Dabas értékei jóval alacsonyabbak.”

 

(HÉTFA)