Átlagban 36 kiló élelmiszert spájzoltak be a háztartások a karanténra

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás. freepik / edophoto
Nagyszabású felmérést végzett a járvány idején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A május első felében zajló online kutatásban több mint 3000 ezer embert kérdeztek meg.

Az infostart által idézett felmérésből kiderült az, hogy a karantén ideje alatt a korábbi heti 2-3 bevásárlás mindössze egyre esett vissza, így tudatosabbá vált. A járványban megnőtt a hosszabban eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása. Érdekes, hogy kevesebbet vettek az emberek alkoholos termékekből, desszertekből, édességből, sós rágcsálnivalókból és különösen energiaitalokból.

A felmérés eredménye szerint egy háztartásban átlagosan 36 kiló élelmiszertartalék volt a spájzban. Ennek körülbelül egyharmadát a folyadékok (elsősorban ásványvizek) tették ki, és a kétharmada volt szilárd élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb háztartás legalább két hétig el tudna lenni abból a tartalékból, amit otthon őriz – mondta el az InfoRádióban Kasza Gyula, a kutatás vezetője.

A kajálás hasonló ritmusú és mennyiségű maradt, mint az aktív időszakban, így átlagosan, fejenként egy kilót híztak a magyarok. Volt, aki ennél többet hájat szedett magára, minden 10. ember viszont többet akart és tudott sportolni, ők testsúlycsökkenésről számoltak be.

 

(infostart)