Május 25-e, az Eltűnt Gyermekek Világnapja

//Berényi Attila
eltunt-gyermekek-vilagnapja_freepik_20200525

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A megemlékezés Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon, hazánkban is. A legfontosabb: eltűnés esetében minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget, vagy személyesen, vagy telefonon a 107-es vagy a 112-es telefonszámon.

Etan Patz 1972. október 9, tűnt el New Yorkban, és 1979 május 25-én nyilvánították a hatóságok holttá. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében. Etan volt az első, akinek a fényképe megjelent a boltokban a tejes-dobozok oldalán, ami azóta gyakorlattá vált, emlékeztet a wikipédia.

Jelenleg 23 országban, így hazánkban is megemlékeznek az eltűnt gyermekekről.

A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011. óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya közleményben hívja fel a figyelmet a gyermekek eltűnésére, és arra, mit kell tenni, ha egy kicsinek nyoma vész.

Melyek az eltűnések lehetséges okai?

 • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
 • kamaszkorban jellemzően befolyásolja őket a baráti társaság, vagy egy új szerelem beteljesülése miatt mennek el otthonról
 • kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása)
 • érzelmi trauma
 • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
 • félelem pl.: iskolai rossz teljesítés miatt
 • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
 • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem, vagy nehéz elfogadása
 • bűncselekmény áldozatává válás (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés, szexuális bűncselekmények)

Hogyan előzhetik meg gyermekük eltűnését?

A családon belüli stabil érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb. Nélkülözhetetlen, hogy gyermekük előtt követendő példaként jelenjenek meg saját életükkel, helyes értékrendet közvetítsenek, szakítsanak időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjék meg barátait, de a legfontosabb, hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljanak gyermekük felé. Kulcsfontosságú annak elérése, hogy gyermekének ne forduljon meg a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

Mi a teendő, ha eltűnt a gyermekük?

 • hasznos az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele szorosabb kapcsolatban álló barátok, ismerősök felkeresése,
 • a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozható az eltűnés, valamint gyermekük ismerősei is riaszthatók,
 • fel kell keresni azon helyeket, amelyeket tudomásuk szerint gyermekük szabadidejében szívesen látogat,
 • a rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében,
 • Segítségért fordulhatnak a 116-000–ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz.

 

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek megtalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket bármelyik rendőrkapitányságon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!”

 

(PMRFK-Bűnmegelőzési Osztály, wikipédia)