Kimagasló volt a Pest megyei részvétel az országos koronavírus szűrővizsgálatban

//Berényi Attila
Május 16-án zárul az úgynevezett H-UNCOVER vizsgálat. A Központi Statisztikai Hivatal 17 787 főt válogatott be a szűrésbe, úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. Dunaharaszti polgárok is kaptak meghívót.

A Semmelweis Egyetem vezetésével zajló munka első összesítése alapján elegendő számú állampolgár ment el az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban. A legmagasabb arány Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, ez 75 százalékot jelent, áll a Semmelweis Egyetem küldött közleményében.

Még a vizsgálat vége előtt Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy az akkori értékeket figyelembe véve hazánkban a fertőzésen már átesettek becsült számát 22 399 és 92 624 fő közé teszik. A tesztek lezárultával az egyetem azt közölte, hogy korábban közölt részadatok helyállóak.

Dunaharasztiról 19 személy kapott meghívót, hogy részt vegyen a tesztelésben. Erről itt írtunk korábban. Ha a Pest megyei részvételi arányokat vesszük figyelembe, akkor 14-15 városunkban élő személy segítette a felmérést. Ez persze nem hivatalos adat, csak matematikai. A végleges összesítés május végén várható.

Az Egyetem tájékoztatása szerint a jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a szűréseket. Két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie – a jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben lehet a következő országos vizsgálat.

(Semmelweis Egyetem – dho)