Hamarosan újra nyitnak az óvodák, a digitális tanítás a tanév végéig megmarad

//Berényi Attila
hamarosan-ujra-ovoda_freepik_20200520

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A járványveszély mértéke csökkent, így az oktatási kormányzat úgy döntött, hogy a vidéki óvodák május 25-től, míg a fővárosiak június 2-től visszatérhetnek a normális működéshez. A tanév végéig marad a digitális oktatás, de lesz lehetőség arra, hogy a pedagógusok és a diákok az iskolákban találkozzanak.

Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelését felelős államtitkár Magyarország kormányának facebook oldalán közzétett videó üzenetében jelentette be, hogy fokozatosan megnyílnak az óvodák és a bölcsődék. Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket. A nyár folyamán egy-egy ovi legfeljebb két hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, és dolgozniuk kell – mondta a politikus.

A tantermen kívüli, úgynevezett digitális munkarend a tanév végéig, azaz június 15-éig érvényben marad. Június 2-től ugyanakkor az iskolákban engedélyezik a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozóját. Tarthatnak úgynevezett kis csoportos konzultációkat és egyéni felkészítéseket. A cél az elmúlt hónapok tudásának megerősítése vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása – tette hozzá.

Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. Az ebben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezni, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek – fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések – tudatta.

 

(MTI)