Megszavazta a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséről szóló törvényt

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A szabályzó pontos elnevezése: „Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról”.

Ez lényegében a Magyarország és Kína közötti egyezmény tartalmát emelte törvényerőre. A törvény teljes szövegét itt éri el.

E szerint egyébként „a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatokat” a parlament tíz évre titkosította Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeire hivatkozva.

Ez lesz minden idők legnagyobb hazai vasúti beruházása. A Dunaharasztit közvetlenül is érintő fejlesztés jelen állás szerint 750 milliárd forintba kerül. 160 kilométernyi vasútpálya újul meg. A pénz 15 százalékát a magyar állam biztosítja, a fennmaradó 85 százalékot kínai hitelből finanszírozza a kormány, emlékeztet az index.

Pár nappal ezelőtt egyébként a kormány a beruházásra 82 129 847 503 forintot csoportosított át az idei költségvetésben. Erről itt írtunk korábban.

 

(parlament.hu, index, dho)