Május 9-e, Európa-nap

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Minden évben ekkor az európai békét és egységet ünnepeljük.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Az europa.eu oldal azt írja, hogy Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Az idén a járvány ezt a forgatókönyvet is átírta egy picit, ám így is sikerült összefogni az embereket. Az Eurocities hálózat közös éneklésre hívott művészeket, a megmozdulásban Bécs, Bologna, Bonn, Braga, Budapest, Edinburgh, Espoo, Firenze, Ghent, Karlsruhe, Lipcse, Leuven, Nicosia, Pau, Pesaro, Stuttgart, Tampere és Valladolid alkotói vettek részt. Együtt adták elő Beethoven Örömódáját. Hazánkat Jordán Adél, a budapesti katona József Színház tagja képviselte.

 

(europa.eu, Eurocities)